Daniel Silva – Engleskinja

Roman je Engleskinja špijunski triler u čijem je središtu član izraelske tajne službe Gabriel Allon. Budući da se inače bavio restauracijom, u njegov atelje jednog dana mu dolazi stari znanac – član britanske tajne službe Graham Seymour. Seymour od njega traži da pronađe mladu političku zvijezdu u usponu Madeline Hart, koja na Korzici provodi godišnji odmor sa svojim kolegama za vrijeme kojeg misteriozno nestane. Za njezin pronalazak ima točno sedam dana. Ono što će mu svakako otežati potragu za Madeline jest i činjenica da je ona ljubavnica britanskog premijera, tako da sve treba biti skriveno od očiju javnosti. Koju je ulogu u tome svemu odigrao čovjek koji je bio desna ruka premijera – Jeremy Fallon? Je li Madeline samo naivna djevojka iz siromašne obitelji? Nije li njezina otmica povezana s mnogo većim pitanjima, a ne samo kratkotrajnom aferom?

Ovaj me triler na prvu nije “kupio”. U početku sadrži puno opisa, što je meni osobno bilo zamorno čitati. Također sadrži informacije o izraelskoj tajnoj službi, izraelsko – palestinskim sukobima i slično, što mi je u početku predstavljalo nepotrebne informacije. Čak sam razmišljala da se predam i ne pročitam knjigu do kraja, ali “dala sam joj priliku” do stote stranice. Kad ono – na stotoj stranici iznenađenje 😅
 “Odmah ispred njih nekoliko mladića iz istočne Europe poziralo je za fotografiju ispred katedrale. Gabriel je pretpostavio da su Hrvati ili Slovaci, ali nije bio siguran – slabo je razlikovao slavenske jezike.” Rekla sam si – to je znak.

I zaista, nakon stote stranice počinje se radnja brže odvijati, a ujedno počinjem shvaćati da su mi opširni opisi s početka pomogli u shvaćanju odnosa među likovima. Samih likova nije puno te je zapravo dosta jasan slijed događaja. Nije jedna od onih knjiga gdje se stalno moram vraćati stranicu-dvije unazad kako bih pokopčala radnju. Roman je podijeljen u tri dijela – Taokinja, Uhoda te Skandal. Prvi se dio uglavnom odvija na Korzici gdje je djevojka zadnji put viđena u društvu zagonetnog čovjeka te Francuskoj i Engleskoj. Dalje nas radnja vodi kroz te države, kao i kroz Gabrielov rodni Izrael, a treći nas dio uvodi u gradove hladne Rusije. Budući da se čini da je radnja razriješena na kraju prvog dijela, bila sam ponovno malo razočarana i nagađala što će se odvijati kasnije. Neću vam puno otkrivati, samo ću reći da se radi o zaista puno nepredvidivih situacija i raspleta. Radnja se završava, pogađate, ponovno na Korzici čime je krug zatvoren. Ono što me dojmilo na kraju romana jest piščeva napomena gdje on pobliže objašnjava različite pojmove i povezanost sa stvarnim događajima. Knjiga je zaista vrhunski odrađena, i koliko god sam na trenutke bila razočarana, zaista me puno više oduševila raspletom na sljedećim stranicama. Vjerujem da ću u bliskoj budućnosti potražiti i ostale trilere Daniela Silve.
Od mene velika preporuka i ocjena 9.5/10.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top