Kristin Hannah – Vučja djevojčica

Perspektivna psihijatrica, doktorica Julia Cates, zbog jedne je tragedije ostala bez karijere koju je godinama gradila. Kada jednoga dana dobije poziv svoje sestre, inspektorice Ellie, odlazi u rodni grad gdje se suočava s jednim od najtežih slučajeva koje je do tada srela. Naime, djevojčica kojoj nadjene ime Alisa, u maleni Rain Valley doluta iz gustih šuma, noseći sa sobom nezamislive tajne..

Kada sam napokon počela čitati roman Vučja djevojčica autorice Kristin Hannah, preplavila su me visoka očekivanja temeljena na mojoj opčinjenošću njezinim romanom Moja Aljaska. I, moram priznati da me sam roman nije razočarao.

No, razočarala me izvedba hrvatskog izdanja, na što vam želim skrenuti pozornost ukoliko se odlučite kupiti ovaj roman. Naime, u mojoj je knjizi preskočena numeracija četvrtog poglavlja. Prvo sam mislila da je do umora, ali više sam puta pregledala i svaki puta sam sa trećeg završila na petom p0glavlju. Također, na više mjesta su krivo ispisane riječi pa je tako torakalni kirurg postao torokolni kirurg. Ima nešto i u profesionalnoj deformaciji, ali ovo nije jedina greška koja mi je ubola oko, što ujedno daje dojam nezavršenosti.

S druge strane, Hannah je vješto okarakterizirala svoje likove, kao što je to slučaj i u njezinim ostalim romanima. Izvrsnoj karakterizaciji sestara u središtu romana Julie i Ellie, doprinijela je i retrospekcija u prošlost. Upravo smo sjećanjima iz prošlosti mogli shvatiti pojedine poteze i karakterne osobine koje su vodile do pojedinih odluka. Ukupnu su priču uokvirili i njihovi suradnici – policijski službenici Peanut i Cal te doktor Max.

Radnja teče polako, nema prevelikih obrata, a u fokusu je socijalizacija malene djevojčice kojoj je dr. Julia nadjenula ime Alisa te potraga za njezinim roditeljima. Pred kraj romana, u samu je potragu autorica unijela malo napetosti koja me držala prikovanom uz roman sve do posljednje stranice. Paralelno, među likovima se razvijaju složeni odnosi, koji cijelom romanu daju i jednu romantičnu notu.

Budući da je ovo jedan od ranijih romana Kristin Hannah u odnosu na one koji su nam do sada bili dostupni na hrvatskom, nema smisla govoriti što bi još moglo biti bolje, jer smo brušenje njezinih majstorskih vještina već imali prilike vidjeti u ostalim romanima.

Sveukupno, ovaj je roman na mene ostavio dobar utisak, ali definitivno su mi navedene greške umanjile užitak čitanja, što nerado priznajem.

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top