Natalie Jenner – Društvo ljubitelja Jane Austen

Mjesto nekadašnjeg doma Jane Austen u Chawtonu postalo je predmet javnog interesa nakon smrti gospodina Knighta. Naime, njegova kćer nije imala nasljednika te bi se mjesto moglo prodati najboljem ponuđaču. Budući da se nisu mogli pomiriti s time, mještani osnivaju Društvo ljubitelja Jane Austen. Uskoro se proširuju na osam članova, a njihovi životi postanu isprepleteni, stvaraju se nova prijateljstva te oni naizgled nespojivi postaju kao jedno.

Moram priznati da dugo nisam čitala romane čija je radnja smještena u prošlost, iako su mi upravo oni dugo vremena bili prva ljubav.No, iako sam samo načelno upoznata sa djelima Jane Austen, čim sam vidjela ovaj roman, znala sam da ću ga kad tad pročitati.

Uzela sam ga u krivo vrijeme, nakon bolesti i ispita te sam ga često čitala kasno navečer potpuno iscrpljena. To je bila moja greška jer se u početku spominje jako puno likova koje sam jedva mogla popratiti i čitanje se baš razvuklo. No, ni ta mi činjenica nije mogla umanjiti ljepotu ovog djela.

Kao što sam navela, puno je likova, u nekoliko mi je trenutaka došlo da si nacrtam mentalnu mapu, ali kad se “uhodaš” u radnju, shvatiš značenje uloge svakog od njih. Likovi su različitog spektra zanimanja, dobi, razine obrazovanja i slično, a sve ih povezuje ljubav prema liku i djelu Jane Austen. Likovi su odlično razrađeni te se u njihovim postupcima da ocrtati bol i rane koje nose iz prošlosti te sve ono što im život pruža, a podloga tim ponašanjima se saznaje svakom novom stranicom.

Radnja se događa neposredno nakon Drugog svjetskog rata te je tim duhom prožet cijeli roman. U početku se isprepliću dvije, pa čak i tri radnje – ona koja se odvijala u Engleskoj te je pratila priču dr. Graya – seoskog liječnika, Adeline – mlade udovice, Adama – lokalnog farmera s jedne strane, zatim priču gospodina Knighta i njegove kćeri Frances – nasljednika ostavštine Jane Austen te hollywoodske glumice Mimi i njezina zaručnika s treće strane. Ono što me posebno dojmilo je što su se u jednom ključnom trenutku sve tri priče povezale u jednu.

Ljubavna priča se provlači na vrlo nježan i romantičan način, što mi je i odgovaralo nakon pojedinih ljubavnih romana koje sam čitala u zadnje vrijeme.

Moram priznati da ništa manje niti nisam očekivala od ovog romana, ali zaista je opravdao sva moja očekivanja!

Ukoliko vas, kao mene, zabrine što niste čitali djela Jane Austen, ne brinite, neće vam utjecati na shvaćanje radnje. Ja sam zaista o njoj znala samo ono iz opće kulture. Ali ova me knjiga nagnala da pružim priliku toj ženi koja je zaista postala, usudim se reći, klasik svjetske književnosti. Jedino pitanje koje mi se nadvilo nad glavom jest – što prvo čitati – Emmu ili Ponos i predrasude?

Od mene ima preporuku i ocjenu 10/10!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top