Angela Marsons – Krvne veze

Krvne su veze roman koji govori o petom slučaju inspektorice Kim Stone. Na početku romana događa se ubojstvo Deanne, naizgled prosječne žene, samo jednom ubodnom ranom bez ikakvih drugih dokaza ili tragova.

Netom nakon njezinog ubojstva se događa gotovo identično ubojstvo, ali postoji jedan problem – žrtve naizgled ništa ne povezuje. Naime, druga žrtva jest narkomanka. No, kako je način smrti isti, inspektorica nema mira i odlučuje dublje analizirati ova dva ubojstva. U tome je ometa i nenadano uplitanje Alexandre Thorne u njezin život. Alexandra je dokotrica sociopatkinja koja je na svojim pacijentima vježbala tehnike manipulacije uma i zbog toga ju je upravo inspektorica Kim zatvorila. Ovaj put Alexandra pokušava dobiti Kiminu pažnju tako što ju opsjeda informacijama o osobi koja je ubila njezina brata – njezinom majkom. Uskoro se događa još ubojstava, koja zbog svoje naravi postaju još okrutnija, iako im je način izvršenja isti te Kim shvaća ukoliko nešto uskoro ne poduzme da bi život moglo izgubiti još nevinih žrtava.

Iako sam ovaj roman počela čitati još prošli tjedan, ponovno sam samu sebe “usosila” s čitanjem paralelno dva romana. Stoga sam jučer odlučila prionuti na Krvne veze i u dahu pročitala 200tinjak stranica! Roman donosi nekoliko paralelnih priča, a glavne dvije oko kojih se vrti cijela radnja su priča iz perspektive Kim Stone te priče iz zatvora u kojima se nalazi Alexandra Thorne. Meni je osobno puno zanimljivija inspektoričina priča jer me Alexandra toliko iritirala sa svojom podlošću, iskorištavanjem medicinskog znanja protiv ljudi, navođenja na ponovne zločine.

Dok je Kim zbog pretrpljenog gubitka svoga brata bila spremna spasiti svaki život, reanimirala je potencijalnog osumnjičenika sve do dolaska hitne pomoći, odnosno dok i sama nije izgubila svijest. Cijeli tim inspektorice Kim mi je bio tako simpatičan, svatko je svojim mogućnostima doprinosio maksimalno, čak iako je Dawson u određenim trenutcima osjećao da njega inspektorica manje angažira od ostatka tima. Iako je ovo peti slučaj, to nije utjecalo na samo čitanje (budući da sam prijašnje preskočila), jer nas autorica upoznaje sa detaljima Kimina života, a opet to čini na toliko suptilan način da nisu poglavlja ispunjena suhoparnim informacijama o njezinoj prošlosti. Što se tiče same radnje, dokaza, i na koncu otkrivanja ubojice – mogu vam reći da ovo nije jedan od trilera na kojem će se ubojica sam nametnuti na prvih dvadeset stranica i za kojeg ćete samo čekati da vidite na koji će se način on razotkriti. Ovo je triler u kojem se radnja odvija svega nekoliko dana, a imate osjećaj da se na slučaju radi mjesecima. Pun je različitih dokaza, sastanaka na kojima inspektori razmatraju potencijalne osumnjičene osobe, inspektori se po nekoliko puta vraćaju na ispitivanje iste osobe ne bi li od nje saznali nešto novo. I sami su likovi upleteni u brojne afere, nose različite obiteljske tajne, ljudi su od krvi i mesa, toliko slikovito opisani da sam na trenutke imala osjećaj kao da gledam seriju – toliko ih je autorica oživjela.

Da sumiram

Vrlo, vrlo zanimljivo napisan roman i jedino za čime žalim u vezi tog romana jest što ga nisam “progutala” odmah nakon kupovine na Interliberu. Ali ću se iskupiti čitanjem ostalih slučajeva Kim Stone. Jednostavno me osvojila koliko je fantastična i moja ocjena jest 10/10.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top