Greer Hendricks i Sarah Pekkanen – Skrivene namjere

Mlada Jessica, kozmetičarka, jednoga dana kod svoje klijentice načuje razgovor o psihijatrijskom istraživanju o etici i moralu u kojem je djevojka Taylor trebala sudjelovati i pritom lako zaraditi novac. Jessica, koja kod kuće ima sestru sa posebnim potrebama Becky, osjeća potrebu pomagati roditeljima i smatra kako bi joj taj novac uvelike pomogao. Stoga razmišlja kako se neprimjetno uvući u istraživanje i to joj polazi za rukom. Međutim, zadatci postaju sve teži i teži, a nekad joj predstavljaju i opasnost. Hoće li Jessica uspješno izvršiti sve zadatke koji se stavljaju pred nju? Hoće li psihijatrica dr. Shields upravo one tajne koje joj je ispitanica 52 povjerila iskoristiti protiv nje same?

Nakon što sam pročitala roman istih autorica ‘Ona između nas”, mogu vam reći da sam od ovog romana ipak očekivala mrvicu više. Roman je podijeljen u tri dijela, a radnju pratimo iz perspektive dr. Shields (za koju Jess u početku misli da je muškarac) te iz kuta same Jessice. Početak me prvog dijela nije oduševio, ali pred kraj radnja ipak postaje napeta. I ta me napetost držala otprilike do sredine trećeg dijela. Tada se radnja razvodnila, a sam rasplet i kraj je sveden na posljednje 3-4 stranice (od 400+). Pritom ne mogu reći da je kraj posve očekivan, ali da je pun šokantnih obrata – ne bih rekla. Djelovalo je kao da su autorice pisale i pisale i u jednom trenutku odlučile završiti pod svaku cijenu. Osobno se ne bih protivila i kojoj stranici više da je taj kraj dramatičnije razrađen i napisan. Likovi su dobro psihološki opisani – primjerice, moj dojam o doktorici Shields je da je manipulativna i da će se svim sredstvima poslužiti samo da dođe do onoga što želi. Također sam stekla dojam da je njezino istraživanje o moralu i etici samo paravan za ono što ona želi saznati, a čemu u prilog ide to da ga je, kada je dobila ono što je željela, naprasno prekinula. Jessicu nikako nisam mogla procijeniti, trebam li ju žaliti ili ne. Definitivno sam ju žalila zbog onoga što je prošla još dok je bila dijete i djevojka, ali ne mogu procijeniti je li ona zaista bila samo naivna žena koja svoje utočište pronalazi u doktorici Shields ili je proračunata i spremna riskirati kako bi zaradila novac da se iskupi roditeljima za svoju grešku iz prošlosti. Na ovo drugo me navodi posljednjih dvadesetak stranica romana. Još jedan od glavnih likova je i Thomas, muž doktorice Shields, koji mi se čini zarobljen između onoga što želi i onoga u čemu se trenutno nalazi. Sve u svemu, zanimljivi, a čak u pojedinim dijelovima i iritantni, likovi su ono što je mene držalo vezanom za knjigu do zadnje stranice i zaslužilo (relativno) visoku ocjenu ovog romana.
Roman definitivno nije ispunio moja očekivanja i čak mogu reći da mi je roman “Ona između nas” na koncu ipak ostavio neki dublji trag. Stoga mu ovaj puta dajem ocjenu 7/10.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top