Greta – Godine ljubavi, godine sjećanja

Drugi je svjetski rat neiscrpan izvor iz kojeg svakodnevno nastaje mnoštvo romana. Neki od njih su već pomalo ukalupljeni i predvidivi, no Greta – godine ljubavi, godine sjećanja donosi jedan sasvim novi pogled na ovu tematiku. Također, Greta nam donosi i pregled recentnih svjetskih zbivanja, migrantske krize, američkih predsjedničkih izbora te ponovno otvara neka pitanja koja su među nama već ukorijenjena – pitanje ljudskih prava, rasne segregacije i diskriminacije. Ako ste mislili da je to sve, prevarili ste se. Ona se na vrlo upečatljiv način osvrće i na mentalno zdravlje, odnosno gubitak istog te posljedice neliječenih, odnosno potisnutih trauma. I kao šlag na vrhu torte, cijeli je roman obavijen jednom istinskom i neiskvarenom ljubavnom pričom. Kako je sve to uspjela, i vješto ispreplela autorica ovog romana vam ne mogu dati odgovor, no vjerujte mi na riječ da je mene kupila već prvim poglavljem.

Poglavlja su nešto duža, i mene je kao osobu koja preferira kraća poglavlja to malo “uplašilo”, no prijelazi su u većini poglavlja baš fluentni. Ne trebate se pitati zašto se baš sada, u ovom trenutku, vraćamo sedamdeset godina unazad. Ne morate razmišljati tko je Bob, tko Fine, a tko Guste.. vrlo vještim stilom autorica je povukla paralelu između “onda” i “danas”.

Zašto sam vam rekla da ovaj roman donosi novi pogled na tematiku? Greta, odnosno Gretchen, kao što vjerojatno naslućujete iz imena je Nijemica. Njezina je strana njemačka strana, a čitajući ove retke uvjerit ćete se kako i na jednoj i na drugoj strani ima nesuglasica i podjela. Usudim se reći kako je autorica pristupivši osmišljavanju cijele Gretine obitelji (a dok budete čitali vidjet ćete i  zašto), zapravo pokazala sav besmisao rata. Kako sam ovu knjigu čitala za book club, većina se složila sa mnom kako se osjeti to u romanu.

Ono što me kao budućeg liječnika posebno dotaknulo priča je o Gretinoj borbi s demencijom, točnije Alzheimerovom bolešću. Ne znam mnogo romana koji se dotiču te zaista složene teme, ali autobiografski elementi su doprinijeli tome da sam čitajući već prve retke naslutila rasplet.

Kraj je, neću vam lagati, očekivan i pomalo nedorečen. Možda ne da sam mogla pogoditi svaki detalj, ali manje od njega zaista nisam očekivala. Također, nadam se da ćemo brzo dobiti prijevod nastavka.

Sve u svemu, imate moju preporuku da se upoznate s Gretom. Od mene je zaslužila 10/10 i smjestila se među nekoliko najboljih knjiga koje sam pročitala unazad dvije do tri godine.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top