Lorenzo Amurri – Apneja

“Kad ujutro otvorim oči, ponovno sam izgubljen u labirintu boli iz kojeg nema izlaza, i ponovno se sklanjam u šutnju kao ranjeni vuk. U onu tvrdoglavu, mučnu šutnju koja će sa sobom donijeti novu patnju.”

Apneja je autobiografija koja sama o sebi više govori, nego što to ja mogu učiniti u petnaestak rečenica recenzije. Stoga se ovaj put nisam odlučila za klasičnu recenziju na blogu, već nešto drugačiji pristup.

Lorenzo je Amurro mladić koji svira u bendu, glazba mu predstavlja sve na svijetu, kao i njegova djevojka Johanna. Jednog dana, na skijanju, on doživljava tešku nesreću te ostaje paraplegičar. Iako mu je isprva rečeno kako će moći koristiti ruke, snovi mu se ruše kada, na rehabilitaciji u švicarskoj klinici, saznaje da više nikada neće moći svirati. Sve ga to odvodi u vrtlog neželjenih osjećaja, potiskivanja istih te narušenih odnosa s obitelji i prijateljima.

Ova je autobiografija ono što bih definitivno preporučila kada se govori o mentalnom zdravlju, suicidu i slično. Osjećaji koje mladi Lorenzo doživljava preslikavaju najveću ljudsku bol koju si ja trenutno mogu zamisliti. Činjenica da nećeš više moći raditi ono što voliš, da nećeš osjetiti zagrljaj voljene osobe su činjenice koje dovode do ruba. Hoćeš li se na tom rubu okrenuti i shvatiti da je za tebe ipak ostalo nešto života, dokle god si okružen ljudima koji te vole ili ćeš se do kraja predati, uvelike ovisi o tvome mentalnom stanju.

Žao mi je što Lorenzo za vrijeme svoje rehabilitacije nije primao psihološku pomoć. Unatoč njegovoj tvrdoglavosti, mislim da bi mu to uvelike olakšalo put ozdravljenja.
Jer i ljudi koji brinu o nama, i koji nas i najviše vole, moraju i dalje voditi svoje živote te nam ne mogu biti dostupni 24 sata dnevno i na koncu ipak moramo ostati sami sa sobom.

Tijekom cijele knjige sam iznimno suosjećala sa Lorenzom iako si ne mogu zamisliti tu potpunu oduzetost.

Dajem vam veliku preporuku da pročitate ovu knjigu jer ona će vas nagnati da promislite o svom životu, svojim postupcima i odnosima s bližnjima jer nitko ne zna što mu sutra donosi.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top