Regina Doman – Medvjedova tajna

“C. S. Lewis jednom je rekao nešto o tome kako je istinska poniznost zapravo sposobnost da se radujemo tuđoj sreći kao da je naša vlastita.”

Blanche i Rose, nakon očeve smrti, doseljavaju s majkom u New York. Jednoga dana, dok se njihova majka vraćala iz uobičajene nabavke, pred vratima zapazi momka koji ju spašava od naleta automobila. U znak zahvalnosti ga poziva u kuću te on nakon toga postaje njihov redoviti gost. Mrki, kako se predstavljao, mlađoj Rose djeluje iznimno zanimljiv dok starija sestra Blanche svemu pristupa sa određenom dozom opreza. Kakvu to tajnu Mrki krije? Tko će koga zaštititi – Mrki mlade djevojke ili one njega?

Ovaj sam roman uzela na preporuku knjižničarke jer mi je rekla da bi to baš moglo biti nešto što će se meni svidjeti. I eto, nije pogriješila. Radnja romana je smještena u New Yorku i iskreno kada sam to pročitala u sinopsisu, očekivala sam mrvicu više tog američkog štiha i to je jedina od nekih većih stvari koja nije ispunila očekivanja. Sama priča je zanimljiva, kroz dvadeset poglavlja pratimo učenike gimnazije svete Katarine te klasične priče o odbačenosti, ruganju siromašnijima i slično. No tu se paralelno provlači i Arthurova (Mrki) tajna koju djevojke pokušavaju otkriti te roman dobiva dašak kriminalističkih obilježja. Također je tu i ljubavni element, no njega vam preporučam da otkrijete sami 😉

Blanche i Rose su dvije sestre, klasične tinejdžerice. Blanche je starija i povučena, djevojke u školi ju zadirkuju, a mlađa Rose spada u grupu popularnijih učenika te je pozvana na maturalnu zabavu kao učenica trećeg razreda, dok Blanche – iako maturantica – ostaje kod kuće. Zanimljivo mi je bilo pratiti njihov odnos te kako se mlađa sestra postavljala pred ljudima i štitila stariju unatoč njihovim različitostima. Tu je i njihova majka, udovica, koja je medicinska sestra na hitnoj pomoći i često radi noćne smjene, a opet djevojke drži lijepo odgojenima. Što se tiče Mrkog, ja od samog početka nisam osjećala prema njemu nekakve negativne emocije niti odbojnost jer je stvarnost života da se nekad ispod najtvrđih ljuštura kriju najtoplije duše.

Ono što me posebno oduševilo je paralela povučena između ove priče te bajke o Snjeguljici i Ružici, iako ne znam izvornik te bajke. Blanche i Rose su osuvremenjeni likovi iste, a na početku svakog poglavlja nalazi se rečenica iz bajke.

Roman je, objektivno, za nešto mlađu populaciju i neke nove generacije čitatelja, ali svakako ga mogu preporučiti i vama odraslima. Ja mu dajem visoku ocjenu 8,5/10.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top