Anthony De Mello – Prestanite se popravljati

Kada mi je ova knjiga prvi put došla u ruke, moram priznati da ju nisam “osjetila”. Čitala sam ju mehanički, ne shvaćajući dublju poruku koju ona šalje. U principu mi se sviđala, ali neki glasić u meni mi je rekao “Sada nije vrijeme”.

Nakon nekih burnih vremena i izazova koji su uslijedili, napokon sam došla u Prag. Da sam se lijepo provela, to već znate 😅 Ali, osim sto sam isprobavala češku kuhinju i istraživala skrivene kutke praških ulica, dosta sam vremena posvetila sebi, točnije razmišljanju u svom životu, odnosima..

Da me netko prije pola godine pitao što ću sljedeće godine nakon diplome, anksiozno bih mu počela recitirati četiri verzije svojih planova. A u Pragu sam osjetila mir. Istinski mir i spoznaju čime se želim baviti u životu. Taj sam mir, kao najvrjedniji suvenir, donijela i kući.
Stoga sam opet prionula ovome djelu i mogu vam reći da me oduševilo. Unazad gledajući na svoje vezanosti, koje se ovdje dosta obrađuju, shvatila sam da je većina granica koja me gušila upravo ona koje sam postavila sama sebi.

Sama knjiga se sastoji od šest dijelova, a naslov prvog dijela – Sada je pravo vrijeme je bio ono što mi je bilo u glavi prije početka. Svaki se dio sastoji od različitih citata, razmišljanja, meditacija i anegdota od kojih bi posebno izdvojila Priču jednog filozofa – o Diogenu koji je večerao kruh i leću.
Svaku večer pred spavanje posljednjih nekoliko dana, udubila sam se u razmišljanje – koji su to obrasci i uvjerenja kojima su me moji roditelji nesvjesno programirali? Gonila su me i lažna uvjerenja – da se sreća nalazi u budućnosti i da ću konačno biti sretna tek kada ispunim sva svoja očekivanja. No, ova vam knjiga nudi pomoć u razuvjeravanju i rušenju vlastitih granica i predrasuda.
Mene se, osobno najviše dojmio peti dio koji govori o Ljubavi. “Ljubav je slijepa, kažu. Ali, je li? Zapravo ništa na svijetu nije tako jasnovidno kao ljubav.”

Iako već znate kako ovakvim djelima ne dajem ocjenu – ova zaslužuje zaista visoku. Preporučujem ju svakome tko je spreman suočiti se sa vlastitim vezanostima, što ja osobno nisam bila spremna prije 3 mjeseca. Ali, došlo je vrijeme!

Čovjek mora prebroditi olujno more vezanosti ako želi stići u zemlju ljubavi.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top