Max Lucado – Ne brinite tjeskobno ni za što

Jučer mi je prije predavanja jedna kolegica kojoj sam već preporučila osobno ovu knjigu pokazala kako ju nosi sa sobom i rekla mi da je odlična! 🙂 Pa vam danas donosim osvrt na nju.

Vjerujem da su svi upoznati s pojmom tjeskobe. No, vjerujem da mnogi kao i ja nisu dublje ulazili u potencijalne duhovne uzroke tjeskobe. Tako sam se već bila zamislila nad prvim poglavljima ove knjige kada nam je autor tjeskobu predstavio kao tešku posljedicu krivnje. Od “malih” krivnji poput mamurluka ili nekog trenutka preko cijelih životnih perioda i odluka – podbacio si na fakultetu, u karijeri, potratio si svoju mladost.. Cijeli život nameće nam se osjećaj krivnje. Nisam jednom čula kada se netko žali na anksioznost da netko kaže “ma sve ti je to u glavi, budi sretan što… i nastavi niz”. I inače mnogo promišljam o tome i razgovaram s prijateljicama i dečkom, ali još nisam pronašla nekakvu mudrost kojom bih se vodila kad su ovakve stvari u pitanju. Samo definitivno znam kako je krivnja sveprisutna. Bilo to zbog roditeljskih očekivanja, modernog vremena, ili duhovnosti. Svatko na svoj način preuzima dio odgovornosti i dio krivice.

Knjiga je napisana u četiri dijela, a na kraju se nalaze pitanja za razmišljanje i biblijski tekstovi. Osim samog sadržaja, posebno su mi privukli pažnju citati koji bi se nalazili na rubovima stranica ili pak na cijeloj stranici. Oni nisu bili tu tek toliko reda radi, već su isticali ključnu misao teksta o kojem se razmišlja.

Kao netko tko voli duhovnost i duhovne tekstove, iako sam u zadnje vrijeme nešto podbacila s istima, od srca bih vam preporučila ovu knjigu ukoliko dijelite slične interese.

Nemojte očekivati klasični self help, niti naravno psihološku pomoć ukoliko se borite s ozbiljnim problemima. Ova vam knjiga ne nudi lažnu pozitivnost, zbog čega mi je još draža. Rekla bih da ona nudi podsjećanje i posvještavanje. Također, nudi sigurno neke nove informacije o kojima ranije niste razmišljali, a zapravo su tako jednostavne i logične. Također, budi nadu. Da sve ipak može biti lakše. Da vjerujemo.

Hvala Ivi iz @scripturamedia zbog koje je ova knjiga došla u moje ruke baš u vrijeme kad mi je bila najpotrebnija

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top