Art i Laraine Bennett – Temperament

Kao što sam već nedavno spomenula, krenula sam na jednu formaciju gdje kroz različita predavanja i radionice upoznajemo sebe, svoju narav, karakter..pa i svoj temperament.

Iako nas tema temperamenta čeka tek sljedeća dva puta, jučer smo na temelju jednog upitnika otkrivali koji nam je primarni, a koji sekundarni temperament 🫡 Meni je ispalo da mi je primarni melankolik, a sekundarni kolerik.

Što to točno znači i kakvu ulogu ima u mom životu i odnosima potražila sam u ovoj knjizi. Na kraju se knjige nalazi i orijentacijski test vašeg primarnog i sekundarnog temperamenta. On, naravno, ne može zamijeniti prave psihološke testove, ali ja sam isprobala s dečkom i po rezultatima i opisu osobina, on se uvelike slaže s rezultatom i jako se zainteresirao za temperament 😄

Knjiga je baš zanimljiva, a mene se posebno dotakla rečenica o mom primarnom temperamentu – “Oni čeznu za savršenstvom, a tek malen broj ljudi može zadovoljiti njihova očekivanja i njihove snove. Stoga nije nikakvo čudo što stalno čitaju!” i “Samo nemojte tražiti od njih da obavljaju prodaju putem telefona!” 😂

P.s. Dečko je ispao primarni temperament flegmatik, a sekundarni sangvinik. Sad su neke stvari jasnije 🤦🏼‍♀️😂

– melankolik: sporo reagira, ima snažne reakcije koje su vremenom sve intenzivnije, introvertiran, perfekcionist, preoprezan, kritičan, spor i katkada neodlučan, usmjeren na cilj, ima malo prijatelja, mrzi nepravdu…

– kolerik: brzo reagira i ima snažne reakcije koje dugo traju, vođa, inicijator, logičan, pragmatičan, lako pokazuje jedino ljutnju, željan je izraziti se, voli raspravu, ustrajan, odlučan..

– flegmatik: sporo reagira i ne reagira snažno, kratkotrajne reakcije, diplomat, odluke donosi na temelju odnosa/osjećaja, pouzdan, bez strasti, sarkastičan, miran pod pritiskom, mrzi sukob, vezan uz kuću..

-sangvinik: brzo reagira, kratkotrajne reakcije, usmjeren na odnose, nije zlopamtilo, duša društva, zabavan, voli ljude i skupine, optimističan, pričljiv, popularan, rijetko mu je neugodno, pun energije..

Što vi mislite koji bi bio vaš primarni, a koji sekundarni temperament?

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top