Osvrt: Ivana Delač – Japodinine muke

Drugi mjesec čitalačkog kluba krobuk obilježilo je čitanje romana Japodinine muke.

Osim što je ovo bio moj prvi susret sa ovim divnim ženama, ovo je bio i moj prvi susret sa steampunk žanrom. Izlazak iz zone komfora pokazao se odličnim jer sam u romanu zaista uživala.
Japodina je osiromašena grofica koja odlazi u Zagreb na veliku izložbu izuma te tamo dogovara posao koji bi joj tvornicu mogao izvući iz pepela. Osim toga, upoznaje Franu koji joj kao staroj “usidjelici” predstavlja pravi izazov.

Iako smo gotovo svi izvan tog žanra, potegla se prava rasprava te smo zaključili da se nismo daleko odmakli od te 1904. po pitanju ženskih prava. Na neka pitanja nam je bilo gotovo nemoguće dati odgovor, ali tu je zato uskočila iznimno draga i susretljiva autorica Ivana Delač koja nam se pridružila tijekom večeri te je bila spremna odgovarati na sva naša pitanja te komentirati potencijalne kritike.
Meni se knjiga zaista svidjela, većim dijelom jer je zaista nešto drugačije i nema predvidiv kraj. Također, između redaka možemo pročitati da je autorica psiholog jer su likovi i njihovi međusobni odnosi te položaj u društvu zaista podrobno razrađeni i opisani.

Posebno me oduševio pokret koji se protivio uvođenju struje, takozvani strujoskeptici te činjenice o elektranama u Hrvatskoj, doticaj sa gradskim ocima i povijesni dio koji je bio uvjerljiv i nama poprilično blizak jer nije to toliko davna hrvatska povijest.
Ukoliko vam je potreban odmak od istih romana, a ujedno želite pročitati i nešto domaće, vjerujte mi da s ovim romanom nećete pogriješiti!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top