Julia Quinn – Vojvoda i ja (Bridgerton #1)

Daphne Bridgerton nikada nije imala sreće u ljubavi, a njezina je majka Violet iz sezone u sezonu želi udati. Jednoga dana na balu, braneći se od napasnog udvarača, Daphne slučajno susreće vojvodu od Hastingsa – Simona. Nakon početne komunikacije, shvate da imaju nešto zajedničko – naime, i vojvodu salijeću majke mladih žena koje čekaju na udaju, a on se drži svog zavjeta kako se baš nikada neće oženiti. Stoga oni skuju zajednički plan kako će se pretvarati da su par kako bi se on obranio od ženidbe, a ona izazvala kontraefekt te privukla pozornost drugih mladića. No očiglednih opasnosti tu su samo dvije – prva je Daphnein stariji brat i stari Simonov školski prijatelj, a druga je opasnost da će se jedno od njih zaista zaljubiti..

 

Iako sam knjige iz serijala Bridgerton počela kupovati još za vrijeme studija, tek me najava dolaska autorice Julie Quinn u Zagreb ponukala kako čim prije krenem čitati ovaj serijal. I jedino mi je žao što sam ga toliko odgađala.

Serijal prati članove obitelji Bridgerton, a prvi se dio bazira na životu mlade Daphne koju majka silovito želi udati. Iako je ta tematika uobičajena među romanima smještenim u 19. stoljeće, Quinn ju je razradila na posve originalan način, dajući time Bridgertonima prednost u odnosu na druge povijesne ljubiće.

Sama struktura romana plijeni pažnju, a posebno to čini uvodni dio svakog poglavlja u k0jem izvjesna lady Whistledown u svom društvenom biltenu donosi sočne tračeve visokog društva (što me neodoljivo podsjećalo na knjišku poslasticu mog teen života – Gossip girl). Sviđa mi se autoričin stil pisanja, dobar izbor riječi, a sve to upotpunjuje i dobro odrađen prijevod koji potpisuje Zrinka Budak.

Likovi su pomalo stereotipni, mlada i prečesto prenaivna (u nekim dijelovima, čak bih se usudila reći, neuvjerljvo naivna) Daphne, napasni stariji udvarači, te nedodirljivi vojvoda koji se zbog žene ipak preobrati. Sladunjavo, bez prevelikih obrata, ali lagano štivo sa dozom skandala tako postaje svojevrsna bajka sa sretnim završetkom o kakvoj mnoštvo ljudi voli čitati u ove tople dane. Stoga će se nesumnjivo i uz moje šalice kave narednih dana pronaći i sljedeći nastavci ovog (opravdano) popularnog serijala.

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top