Sarah Haywood – Kaktus

Iako ovo nije inače tip romana za kojim bih prvim posegnula na polici knjižare ili knjižnice, kad sam ga počela čitati to nisam znala. Kako to? Tako što sam se priključila putujućoj knjizi @lamonabooks o čemu sam već pisala, bez da sam pročitala sinopsis niti ikoju recenziju ove knjige. Odlučila sam samu sebe iznenaditi i sretna sam što je bilo tako.

U središtu je romana Susan Green, 45-godišnjakinja koja ostaje bez majke te se s bratom spori oko oporuke, prema kojoj je bratu dozvoljeno živjeti u kući dok on to želi, nakon čega se sve dijeli na dvije polovice. Ono što joj dodatno otežava situaciju jest trudnoća s Richardom, čovjekom s kojim je dogovorno jednom tjedno izlazila u kazalište ili na koncerte. S njim nikada nije ostvarila ozbiljniju emocionalnu vezu jer joj je njezina samostalnost predstavljala najveće bogatstvo, uz dobar posao koji je imala kao pravnik. Njezin brat Edward čista je suprotnost te je oduvijek bio sklon popiti “koju više” te je njegov svaki uspjeh bio dočekan velikim ovacijama, dok je od Susan to ionako bilo očekivano. Sam njihov odnos bio je, na prvu ruku, tipično bratsko-sestrinski uz podbadanja ili nesuglasice. No, kada se dublje razmišlja o njemu, može se primijetiti da postoji nešto više. I to nešto više saznajemo na kraju romana, iz razgovora koje je Susan bila vodila sa župnim vikarom, majčinim susjedima te svojom tetom, pokušavajući saznati je li njezina majka bila ubrojiva u trenutku pisanja oporuke. Ona to, naime, nije znala jer je iz Birminghama preselila u London te majku nije posjetila nakon njezinog moždanog udara.

Priča je vrlo zanimljiva, i prikazuje obiteljske probleme i dramu običnog čovjeka, bliskog nama samima. Ono što dodatno pojačava tu tragediju je njezin otac alkoholičar te u dijelovima romana čitamo vrlo bolne opise njezinih sjećanja iz djetinjstva kada je s majkom po zvuku otključavanja brave nagađala je li se otac ponovno na Božić pijan vratio kući.
Roman je zaista izvrstan, i vjerujem da se i oni koji su imali sreću da se nikada nisu pronašli u koži Susan Green mogu zamisliti nad takvom sudbinom.
Uistinu me razveselilo što je Susan na kraju romana pronašla sreću koju zaslužuje, i iako sam očekivala sretan kraj, nisam mislila da će biti ovoliko sretan.
Velika preporuka i ocjena 10/10.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top