T. M. Logan – Ulov

Mlada Abbie zaručuje se nakon kratke veze i planira vjenčanje s tridesettrogodišnjim Ryanom. Njezin otac Ed od samog početka sumnja u iskrenost Ryanovih namjera te je uvjeren kako on nije pravi izbor za Abbie. Međutim, ostatak obitelji u toj vezi ne vidi ništa sporno, a Ryana vide kao dobrog mladića koji će njihovoj kćeri pružiti sve ono što je zaslužila. Stvari dodatno pogoršava njegova grižnja savjesti zbog prerano izgubljenog sina. Jesu li Edove paranoje ipak na nečemu utemeljene? Ili je mrak u Ryanovim očima samo Edov plod mašte kao posljedica potrebe za zaštitom preostalog djeteta?

Ako ste se zaželjeli dobrog psihološkog trilera, onda će ovo biti pravi ulov za vas! Nešto drugačiji od uobičajenih trilera, Ulov će vam od početka pružiti ideju o ubojici. No, ono što će vas držati prikovanima za knjigu jest sam način na koji će istina izaći na vidjelo.

Likovi su više manje klasična obitelj – zaštitnički otac Ed, nešto popustljivija majka puna razumijevanja Claire te njihova kćer – mlada učiteljica Abbie. Zbog lošeg iskustva s kćerinim prijašnjim dečkima, Ed vam na trenutke može ići na živce zbog svog zaštitničkog stava, iako sam ja shvaćala to kao posljedicu gubitka sina i razumjela sam ga. Iskreno me više na trenutke živcirala Claire koja je konstantno odbijala svaki Edov pokušaj razgovora i nije htjela ni čuti o eventualnom kćerinom pogrešnom izboru partnera.

Roman je podijeljen u četiri dijela – Dečko, Zet, Suprug i Ulov. U prva dva dijela radnja je uglavnom pisana iz Edove perspektive s dijelovima radnje iz Clairine perspektive. Tek kasnije na događaje gledamo i iz ugla Abbie i Ryana. Tu dolazimo i do jedine stvari koja me mrvicu zasmetala – Edova perspektiva u prvom je dijelu pisana u prvom licu, dok je Clairin dio pisan u trećem licu. Voljela bih da je sve pisano u prvom ili u trećem licu, ali nije me toliko smetalo da bi ocjena bila manja od zaslužene. Također, poglavlja su u početku naslovljena kao odbrojavanje do vjenčanja, od trenutka kada im je Abbie na upoznavanju priopćila da je vjenčanje za nešto više od mjesec dana.

Malo je reći, iako nije tipičan triler u kojem ćemo do kraja grickati nokte razmišljajući tko je ubojica, da me oduševio način na koji se rasplete radnja. Posebno su me oduševile sitnice koje je Ed primjećivao tragajući za istinom o svome zetu. Također, usputne neprilike u koje je zapao – na poslu te problemi s policijom – dale su dodatnu napetost u iščekivanju dokle je Ed spreman ići u zaštiti svoje kćeri. Kraj je fantastičan, i tijekom zadnjih stotinjak stranica roman sam jedva mogla ispustiti iz ruke.

Od mene roman ima veliku preporuku i čistih 10/10!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top