You-jeong Jeong – Dobri sin

Uzornog studenta prava Han Yu-jina iz sna probudi miris krvi. Spreman je na još jedan od svojih napadaja, ali kada otvori oči, shvati da je sav zaprljan osušenom krvlju. Shvaća da se ne sjeća ničega od prošle večeri. Dok prebire mislima, prati krvave tragove koji ga vode do beživotnog tijela jedne žene. A ta je žena njegova majka. Pokušavajući rekonstruirati što se to događalo prošle noći, na površinu izbijaju brojna njegova sjećanja, kako na prošlu noć, tako i na njegovo djetinjstvo i kasniji život.

Moram priznati da do sada nisam imala nikakvog kontakta sa južnokorejskom književnošću. Dok nisam vidjela da u izdanju Hena com izlazi ovaj roman. Tada sam znala da je vrijeme da se upoznamo.

Kada sam počela čitati Dobrog sina, bila sam zbunjena događajima – nisam znala što je san, što neka vrsta halucinacije, a što realnost. Mislila sam da ću roman čitati danima. No, kako se radnja počela razvijati, više ga nisam mogla ispustiti iz ruku. Na kraju sam ga pročitala za manje od dvanaest sati.

Upravo ta slojevitost protagonista, koja mi u početku nije dala potpuni uvid u događanja, je postala ono zbog čega sam ga u dahu pročitala. Psihološka karakterizacija lika je, prema mom mišljenju i kriterijima, vrhunska. Upravo je Yu – jin prototip lika koji mi se stvori u glavi kada za neki roman pročitam da je psihološki triler.

Likova nema puno, tu su Yu-jin, njegova majka, brat i teta. Povremeno se spominje i ulični prodavač palačinki. Inače volim trilere gdje nema previše likova za pratiti, već mi je draže kada je jedan u fokusu. Zbog toga se lakše mogu usredotočiti na radnju i na reakciju lika na istu.

Ne mogu vam reći da knjiga ima mnoštvo neočekivanih obrata, ali da je šokantna – jest. Taman kad pomisliš da si shvatio lika, da je to sve i da će se cijela istina saznati – on ti da do znanja da još nije kraj.

U radnji se isprepliću Yu-jinova prošlost i sadašnjost. Nasuprot brojnim romanima gdje sam te događaje iz prošlosti samo brže-bolje pročitala jer nisam vidjela poveznicu sa sadašnjošću, ovdje sam u njoj uživala. Svako sjećanje iz prošlosti imalo je veliku ulogu u događajima koji su se tada odvijali. Moram priznati da su i dijelovi prošlosti bili mjestimice šokantni!

Ono što me zapravo najviše iznenadilo jest koliko je samo vremenski period u kojem se radnja događa kratak.

Ako ste u potrazi za jednim pravim psihološkim trilerom, uvjerena sam da je ovo izbor za vas. Ali se dobro pripremite, ovo nije samo jedan od trilera koji ćete za dva dana razmišljanja je li “ona bila oteta ili se sama ubila”. Ovaj će vam se lik i roman uvelike urezati u pamćenje!

Velika preporuka i ocjena 10/10!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top