Adam Kay – Ovo će boljeti

“I tako im rekoh istinu: radno je vrijeme grozno, plaća je grozna, uvjeti su grozni; ne cijene vas, ne pružaju vam podršku, ne poštuju vas i često ste u opasnosti da vas netko napadne. Ali nema boljeg posla na kugli zemaljskoj.”

“.. ali ne postoji osjećaj koji se može usporediti s osjećajem da ste spasili nečiji život. Ne čak ni to, pola toga; sama spoznaja da ste nekome promijenili život je dovoljna.”

“Istina je, i mislim da je to dio šire slike: pacijenti zapravo ne razmišljaju o liječnicima kao o ljudima od krvi i mesa. Zato su spremni kritizirati nas ako pogriješimo ili ako se naljutimo. Zato će nam odgristi glavu kada konačno dođu na red i pozovemo ih u prekrcanu ordinaciju u 7 navečer, i ne pomišljajući da i mi imamo svoj dom u kojem bismo radije bili nego na poslu.”

Mogu reći da ovo nije bilo lako za čitati, a da mi je teško dati i objektivan osvrt.
Upravo činjenica da sam čitanje započela za vrijeme ispitnog roka, učeći o kateterima i endoprotezama kuka, nije mi dopustila da proletim kroz knjigu kao nešto nevažno.
Ovo će boljeti predstavlja memoare liječnika koji podrobno prikazuje svoj put nakon završetka medicinskog fakulteta pa sve do pozicije starijeg specijalizanta.
Iako su britanski i hrvatski sustav umnogome različiti, ona me posvijestila u što ću se upustiti sljedeće godine kada konačno privedem kraju ovo šestogodišnje putovanje.
Ono što me na neki način rastužilo (i nasmijalo) jest dnevnički zapis doktora Adama u kojem mu se pacijent prijeti da će mu polomiti noge jer je na magnet naručen tek sljedeći tjedan. Kod nas je prosječno čekanje magnetake rezonance 2 godine?!
Humor i sarkazam kojim doktor opisuje svoje, ponekad i bizarne, situacije na poslu je ono što će vam ovu knjigu učiniti zabavnom.
Borba protiv sustava je često borba s vjetrenjačama, a i liječnici – koliko god “zagriženi” bili – i dalje su ljudi od krvi i mesa, iza njih su brojne neprospavane noći provedene knjigom, a sljedeće jutro su gledali presjek uha na mikroskopu ili uzimali anamnezu na kliničkim vježbama.
Ovu knjigu bih zaista preporučila svima, da uvide i onu drugu stvarnost koja se krije iza sterilnosti bijele kute.

10/10

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top